„Благотворителността като начин на живот”

     Днес ще ви говоря за благотворителността! Тя заема важна част от моя живот и живота на семейството ми и играе съществена роля в творчеството ми в шареното ателие.   Благотворителността е прекрасна дума! А разглеждайки определението ѝ от Речника за произход на думите, четем следното: „Благотворителността означава, първо – благородна любов; второ — израз на това чувство; и трето — дейност или действие, подтикнати от нея.”

Но какво е благотворителността?

    Самата дума благотворителност включва в себе си корена „благо“, което означава добрина, нежност, обич, уважение, привързаност, „нещо, което ми е скъпо”, а от същия корен са и думи като благодарност, благоволение, блаженство.

Благотворителността е тясно свързана с ценностите, които защитаваме, основно тази за любовта към ближния и се изразява предимно в готовността да се помогне и да се подкрепят другите, най-нуждаещите се, без да се очаква награда. Да направим добро е начин да покажем любов към хората,  като помогнем на другите, които не са в състояние да си помогнат сами. А според проучванията, благотворителната доброволческа дейност влияе благоприятно едновременно на емоционалното и физическото състояние на хората.

Ценности, доброволчество и любов към хората!

Защото има каузи, които си заслужава да се бориш за тях! Защото има каузи, които си заслужава да подкрепим като хора и творци!

     Това са те –  проект „Различните“ деца на България“ с автор Анна Йончева, фондация  “Можем Заедно”  с предцедател Ваня Тодорова и съвместната им инициативата “Да се запознаем с “различните” деца на България”.

Различните“ деца на България“ е фото проект, изцяло личен, създаден от мен като майка на две деца без увреждания, която се сблъска с нетърпимостта, най-вече на другите родители към „различните“ деца на детската площадка. Стартирах проекта в началото на месец март 2019 след неприятна за мен случка на детската площадка, когато съученик на дъщеря ми се опита да я убеди да НЕ играе с момиче в инвалидна количка, казвайки й, че болна и заразна…“ – казва Анна Йончева.

Инициативата „Да се запознаем“ започна от класните стаи на деца от различни класове в училища в страната. Чрез онлайн срещи-разговори и приятни дискусии на живо провокираме учениците да споделят как се чувстват в компанията на дете с увреждане и какво биха направили, за да му помогнат.“ – разказва Ваня Тодорова.

       За да имат шанс децата с увреждания и да намерят своето място в обществото, Анна Йончева и Ваня Тодорова започват инициативата “Да се запознаем с “различните” деца на България”. Анна е автор на снимките в книжката. Тя организира фотоизложби с усмивките на децата и събира средства за тях.  Ваня е председател на фондация “Можем заедно”, която организира различни благотворителни кампании в помощ на децата с увреждания. 

Анна и Ваня с помощта на доброволци и спонсори издават и разпространяват безплатно книгата, като същевременно правят беседи в училища в цялата страна и запознават ученици и техните учители с децата със специфични потребности. Целта е да ги научат да разбират и приемат различните.

      Аз ги подкрепям, подкрепете ги и вие!

 

    „Защото да се прави добро има точно толкова силен ефект върху човека, който оказва помощ, колкото и върху този, който я получава“!

България винаги ще я има, когато има хора като Ани и Ваня ♡”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *